Sverre Wilberg

Norske skuespillere deles som regel inn i to kjære typer. Den ene typen spiller den samme rollen livet ut og går inn i historiebøkene sammen med navnet de spilte. Den andre typen spiller flere ulike roller i forskjellige filmer og TV-serier, men den genuine stilen er urokkelig og kjennes lett igjen uansett sjanger.

En Gud på scenen

Sverre Wilberg er helt klart den andre typen, selv om de aller fleste kjenner ham fra Olsenbanden, der han spilte rollen som kriminalinspektør Hermansen. Fredrikstadmannen Wilberg spilte også rollen som Leif, legen ved sykehuset på Mot i Brøstet, og var med på en episode i Fleksnes fataliteter, komiserien fra 70-tallet. Sverre Wilberg tilbragte også over førti år i teateret, der han fikk veldig god kritikk etter å ha spilt Gud i det filosofiske eventyrstykket Faust.

Folkekjær favoritt

Olsenbanden-fans kan søke seg frem til familien Wilbergs hus i Fredrikstad sentrum, og gå i de samme gatene Sverre vokste opp i. Gamlebyen i Fredrikstad var et sted han stadig vendte tilbake til, selv etter mange år i Oslo. Den folkekjære Wilberg døde brått en sommerkveld 1996, bare 66 år gammel. Mange skuespillere går inn i historien med navnet og minnet til karakteren de spilte. Sverre Wilberg vil bli husket som han var.