Severdigheter i Østfold

10356151-old-cannon

Østfold er et historisk fylke i Norge, og veldig mye av Norgeshistorien har sitt utspring nettopp her. Her går grensa mot Sverige, og det var her vi måtte sloss for vår uavhengighet når danskene trakk seg ut. Østfold er derfor full av spennende steder man kan besøke, uansett om man kommer fra andre steder i Norge eller fra utlandet. Halden, Fredrikstad, Hvaler, Moss og Sarpsborg er de viktigste stedene i fylket, med mengder av aktiviteter for hele familien. Gamlebyen i Fredrikstad er ett av de viktigste og mest besøkte severdighetene i Østfold, der Gamlebyen Gjestegaarder raskt har vokst til å bli det mest populære overnattingsstedet.

Mange flotte historiske funnsteder

Ser man etter naturlige severdigheter, er Elgåfossen absolutt verdt et besøk – med en fallhøyde på nesten 50 meter er denne flotte fossen en nydelig naturlig grense mellom Norge og Sverige. Hunnfeltene ved Borge i Fredrikstad kommune er blant Norges mest omfattende utgravninger av gravfelt datert til bronsealder og jernalderen. Fortene og festningene i Østfold tiltrekker seg tusenvis av besøkende hvert år, med Fredriksten festning som den største og best bevarte av disse. Fredriksten festning kan sees fra Halden sentrum, og det går busser hele veien opp – fra toppen får man en fantastisk utsikt over Halden by og skjærgården.

Hovedpunktene for sightseeing i Østfold

Gyldenløve fort, Høytorp fort og Overberget fort er også enkle å nå frem til, og alle tre er meget godt bevart med historiske bygg og en uforglemmelig atmosfære. Fredriksten festning har forresten blir beleiret gjentatte ganger, men ingen styrker har noen gang mestret å innta dette majestetiske stenfortet. Ved Sarpsborg finner man Hafslund hovedgård, en av de eldste herregårdene i Norge. Like ved hovedgården har man funnet helleristninger som er over 3000 år gamle – altså bør Hafslund være på enhver reiserute gjennom Østfold. Haldenkanalen er en annen kjent severdighet.

Kanalen er den eldste i Norge, og en tur på en av fergene som går langs denne vil garantert sette seg på minnet i lang tid. Svinesund kan neppe regnes som noen særlig severdighet, men Svinesundbrua er flott å se på, spesielt når solen setter seg og himmelen får en oransje farge. Østfold er full av severdigheter for de som vil oppleve Norge. Ta turen hit i sommer og nyt den magiske atmosfæren med hele familien.