Kråkerøy-talen

Utallige historiske hendelser har funnet sted rundt Fredrikstad og Østfold. Man kommer ikke nærmere Europa enn Norges sørøstlige grenser. De fleste invasjoner har kommet nettopp herfra, og det er nettopp derfor Fredrikstad og omegn har flere historiske festninger som ble bygget for å holde invaderende styrker borte fra Norge.

Gerhardsens kompromissløse tale

Uansett hvilken type historie man liker, har Fredrikstad flere kjente steder å besøke. Tusenårsbyen er virkelig et reisemål for alle og enhver. Kråkerøy er et populært sted der lokalbefolkningen kobler av etter en travel uke, men flere historiske hendelser har funnet sted på den lille øya. Kråkerøy-talen satte virkelig dette idylliske stedet på norgeskartet, og den berømte talen som tidligere statsminister Einar Gerhardsen avholdt her er en viktig del av Norges politiske historie. Kråkerøy-talen ble et uttrykk for det offisielle Norges syn på kommunismen og farene den bragte med seg fra øst.

Et klart signal til Sovjetunionen

Mange nordmenn så positivt på kommunismen i etterkrigstiden, og støtten for NKP (Norges Kommunistiske Parti) var stor i visse. Gerhardsen sto frem som en sterk leder for Arbeiderpartiet, et parti som også hentet mye inspirasjon fra blant annet Sovjetunions femårsplaner. Han gjorde det dog helt klart at NKP og kommunismen slik den vokste frem i Sovjetunionen ikke var for Norge, og at vi måtte distansere oss fra den røde plagen som skyllet inn over Tsjekkoslovakia. Kråkerøy-talen vekket det norske folk, den fikk kommunistene til å tenke seg om og sendte samtidig et klart signal til Sovjetunionen at vi ikke ville bli et nytt Polen eller Tsjekkoslovakia.