Kampene om Fredrikstad

5283747-fredrikstad-town-2-1

Nå om dagen lever vi i beste velgående sammen med Sverige i en nordisk allianse der det verken finnes grenser eller noen særlige språkbarrierer. Før i tiden var det dog helt andre boller, og svenskevitsene var langt mer utbredt samtidig som de var negative og fylt med hat.

Svenskene sto nemlig i veien for Norges uavhengighet etter at Grunnloven ble underskrevet i 1814. Siden Danmark-Norge kom ut som den tapende part i Napoleonskrigene, ble den danske kongen presset til å gi fra seg Norge til Sverige i 1814. I et forsøk på å gjøre landet uavhengig, samlet tapre nordmenn seg på Eidsvoll og skrev Grunnloven. Dagen etter ble nordmenn fremstilt som separatister og banditter i de fleste europeiske nyheter. Svenskekongen Karl XIII innså at verken våre nærmeste allierte Storbritannia eller Russland i øst ville komme Norge til unnsetning, og invaderte Norge den 26. juli.

Kampene om Fredrikstad ble de første direkte sammenstøtene mellom norske og svenske styrker. Fredrikstad festning overga seg etter et tragisk døgn der bombene regnet ned på de barrikaderte menneskene. Norge var dessverre altfor svakt til å håpe på seier i Fredrikstad, og en snau måned senere ble vi nødt til å underskrive en fredsavtale der vårt lille land ble tvunget inn i en union med Sverige, dog med et visst selvstyre. Kampene om Fredrikstad og måneden med ulike slag som fulgte var imidlertid den aller siste krigen mellom Norge og Sverige.