Fredrikstad Fotballklubb

Fredrikstad har en viktig plassering på norgeskartet ved Oslofjordens utløp. Derfor har alt som var på vei til hovedstaden alltid dukket opp i Fredrikstad nesten samtidig, om ikke før. Mens fotball fortsatt var helt ukjent i store deler av landet, ble således Fredrikstad fotballklubb dannet og gjorde seg klar til sine første kamper.

FFK ble stiftet så tidlig som i 1903, og året etter spilte laget sin første kamp mot rivalen Sarpsborg, en annen viktig by i Østfold. Før i tiden var Fredrikstad et av de beste lagene i Norge, og spilte mange gode matcher i europeiske cuper – for eksempel slo FFK den nederlandske mesteren Ajax i 1960. Til sammen har Fredrikstad-laget vunnet hele ni seriemesterskap og elleve cupmesterskap, en fantastisk prestasjon for et lag uten særlig god økonomi.

Med tiden ble fotball mer kommersialisert, og FFK gikk inn i en nedgangstid. Gjennom hele 80- og 90-tallet slet laget seg gjennom sesongen, og er nå om dagen å finne midt på tabellen i 1. divisjon. Er man på besøk i Østfold når en av de kjente derbyene mellom FFK og Sarpsborg spilles, er det all grunn til å ta turen til Fredrikstad eller Sarpsborg stadion, der over ti tusen fans og tilskuere samles seg for å se Norges svar på Liverpool-Manchester Utd-derbyene.